De afgelopen jaren heeft Nederland zijn energiebeleid heroverwogen en zich steeds meer gericht op kernenergie. Aanvankelijk was het plan van de regering om tegen 2035 twee nieuwe kernreactoren te bouwen op de locatie van de bestaande Borssele kerncentrale, die ongeveer 9–13% van de elektriciteitsbehoefte van het land zou kunnen dekken. (Bron)
In maart 2024 keurde het Nederlandse parlement echter een ambitieuzer plan goed, waarbij niet twee, maar vier nieuwe kernreactoren gebouwd zullen worden. Deze reactoren moeten tegen 2035 operationeel zijn en minstens 13%van de totale elektriciteitsvraag in Nederland voorzien. (Bron)
De Borssele kerncentrale blijft momenteel de enige actieve kerncentrale in Nederland. Deze werd in 1973 in gebruik genomen en werkt met een PWR-type reactor. In 2006 werd de centrale gemoderniseerd, waardoor het vermogen werd verhoogd van 449 MW naar 485 MW. (Bron)
De beslissing om de kernenergiecapaciteit uit te breiden is genomen vanwege de noodzaak van een stabiele en milieuvriendelijke energiebron, vooral in het kader van de afbouw van fossiele brandstoffen en het streven naar CO₂-reductie. Bovendien zal deze uitbreiding de afhankelijkheid van buitenlandse energie-import verminderen en bijdragen aan een betere energiezekerheid.
Nederland zet hiermee een belangrijke stap naar een duurzame energievoorziening, waarbij kernenergie wordt gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen.

Comments